Radioterapija je često ključna komponenta u liječenju raka, ali može uzrokovati nuspojave. Ove nuspojave mogu varirati od blagih do ozbiljnih, a u ovom blogu ćemo se fokusirati na neke od najčešćih nuspojava radioterapije.

  1. Umor: Umor je jedna od najčešćih nuspojava radioterapije. Ovaj umor se može osjetiti tijekom cijelog liječenja i može biti vrlo težak za pacijente. Odmor i vježbe oporavka mogu pomoći u smanjenju umora.
  2. Problemi s kožom: Radioterapija može uzrokovati probleme s kožom poput crvenila, osipa i svrbeža. Ti problemi obično nestaju nakon nekoliko tjedana nakon završetka liječenja, ali neki pacijenti mogu doživjeti dugotrajne probleme s kožom. U ovim slučajevima, Immufen prozvodi pomažu i olakšavaju probleme s kožom, posebno kad je riječ o hand-foot sindromu.
  3. Mučnina i povraćanje: Mučnina i povraćanje su česti nuspojave radioterapije, posebno ako se liječenje provodi u području abdomena ili glave. Lijekovi protiv mučnine mogu pomoći u ublažavanju ovih simptoma.
  4. Problemi s probavom: Radioterapija koja se primjenjuje u području trbuha ili zdjelice može uzrokovati probleme s probavom kao što su proljev, zatvor i bolovi u trbuhu. Promjena prehrane i lijekovi mogu pomoći u smanjenju ovih problema.
  5. Gubitak kose: Radioterapija u području glave ili vrata može uzrokovati gubitak kose. Ovo može biti privremeno ili trajno, ovisno o dozi i području koje se liječi.
  6. Problemi s disanjem: Pacijenti koji primaju radioterapiju u području pluća ili dišnog sustava mogu doživjeti probleme s disanjem kao što su otežano disanje, kašalj i kratkoća daha.
  7. Problemi s reproduktivnim organima: Radioterapija u području zdjelice može uzrokovati dugotrajne probleme s reproduktivnim organima, uključujući probleme s plodnošću.

Važno je napomenuti da ne svi pacijenti koji primaju radioterapiju će doživjeti ove nuspojave, a njihova ozbiljnost može varirati ovisno o dozi i području koje se liječi. Pacijenti bi uvijek trebali razgovarati sa svojim liječnikom o bilo kojim nuspojavama koje primjećuju tijekom liječenja.