Radijacijski dermatitis je nuspojava radioterapije, terapije koja se koristi u liječenju raka. Radioterapija koristi visokoenergetsko zračenje kako bi ciljano uništila stanice raka, ali istovremeno može oštetiti i zdrave stanice kože.

Kao rezultat toga, pacijenti koji se podvrgavaju radioterapiji mogu razviti radijacijski dermatitis, stanje kože koje može biti neugodno i utjecati na kvalitetu života. U ovom članku istražit ćemo simptome radijacijskog dermatitisa i pružiti smjernice o tome kako ih ublažiti.

Simptomi radijacijskog dermatitisa

Radijacijski dermatitis može se manifestirati na različite načine, ovisno o ozbiljnosti i području koje je bilo izloženo radioterapiji. Evo nekih uobičajenih simptoma radijacijskog dermatitisa:

  • Crvenilo kože: Crvenilo kože je jedan od prvih simptoma radijacijskog dermatitisa. Koža se može pojaviti crvena ili ružičasta na područjima koja su izložena radioterapiji.
  • Suhoća kože: Radijacijski dermatitis može uzrokovati suhoću kože. Koža može postati zategnuta, gruba i ispucala.
  • Svrbež: Svrbež je čest simptom radijacijskog dermatitisa. Koža može biti iznimno svrbljiva, što može biti vrlo neugodno za pacijente.
  • Osjetljivost: Koža koja je pogođena radijacijskim dermatitisom postaje osjetljiva na dodir. Može biti bolno i nelagodno čak i pri dodiru meke tkanine ili vode.
  • Peckanje i bol: Pacijenti s radijacijskim dermatitisom mogu osjetiti peckanje i bol na koži. Ovi simptomi mogu se pojaviti kao osjećaj pečenja ili boli.
  • Ljuštenje kože: Radijacijski dermatitis može dovesti do ljuštenja kože. Koža može se perutati i otpadati u sitnim mrljama ili ljuskama.

Važno je napomenuti da simptomi radijacijskog dermatitisa mogu varirati od osobe do osobe. Neki pacijenti mogu imati blaže simptome, dok drugi mogu iskusiti teže simptome koji značajno utječu na njihovu kvalitetu života.

Kako ublažiti simptome radijacijskog dermatitisa

Iako radijacijski dermatitis može biti neugodan, postoje koraci koje pacijenti mogu poduzeti kako bi ublažili simptome i poboljšali stanje kože. Evo nekoliko smjernica koje mogu biti korisne:

Hidratacija kože: Održavanje kože hidratiziranom izuzetno je važno u liječenju radijacijskog dermatitisa. Preporučuje se korištenje blagih, bezmirisnih hidratantnih krema ili medicinskih proizvoda u obliku gela koje ne sadrže iritirajuće tvari poput parfema ili alkohola. Hidratantne kreme treba nanositi nekoliko puta dnevno, posebno nakon tuširanja, kako bi se očuvala hidratacija kože.

Zaštita od sunca: Tijekom radioterapije, koža postaje osjetljivija na sunčeve zrake. Važno je izbjegavati izlaganje kože jakom sunčevom svjetlu. Preporučuje se uporaba krema sa zaštitnim faktorom kako bi se spriječilo daljnje oštećenje kože od UV zraka. Također je važno nositi labavu, prozračnu odjeću koja neće trljati i iritirati kožu.

Izbjegavanje iritacija: Važno je izbjegavati potencijalne iritante koji mogu pogoršati simptome radijacijskog dermatitisa. To uključuje izbjegavanje proizvoda za njegu kože koji sadrže parfeme, alkohol ili druge kemikalije koje mogu nadražiti kožu. Treba koristiti blage, bezmirisne sapune i izbjegavati vruću vodu prilikom tuširanja.

Izbjegavanje topline: Toplina može pogoršati simptome radijacijskog dermatitisa. Treba izbjegavati vruće tuševe, kupke ili izlaganje kože vrućim predmetima. Umjesto toga, koristite mlaku ili blago hladnu vodu za tuširanje.

Nježna njega kože: Tijekom liječenja radioterapijom, važno je nježno brinuti o koži kako bi se izbjeglo dodatno iritiranje. Kožu treba nježno tapkati suhim ručnikom umjesto trljanja kako bi se izbjegla dodatna trauma.

Konzultacija s liječnikom: Ako simptomi radijacijskog dermatitisa postanu vrlo intenzivni ili se pogoršaju, važno je konzultirati se s liječnikom. Oni mogu pružiti dodatne preporuke i, ako je potrebno, propisati lijekove ili druge terapije za ublažavanje simptoma.

Radijacijski dermatitis je česta nuspojava radioterapije i može predstavljati izazov za pacijente. Simptomi radijacijskog dermatitisa mogu varirati od crvenila i suhoće kože do svrbeža i ljuštenja. Međutim, pravilna njega kože može pomoći u ublažavanju simptoma i poboljšanju stanja kože.

Hidratacija, zaštita od sunca, izbjegavanje iritacija i nježna njega kože ključni su koraci u postizanju olakšanja. Pacijenti bi trebali surađivati ​​s liječnikom i slijediti njihove preporuke kako bi se postiglo najbolje moguće stanje kože tijekom i nakon radioterapije.