Kemoterapija je vitalni dio liječenja mnogih vrsta raka. Međutim, uz medicinske postupke, važno je obratiti pažnju i na prehranu kako biste ojačali svoj organizam tijekom ovog izazovnog razdoblja.

Pravilna prehrana može pružiti vašem tijelu potrebne hranjive tvari i energiju za borbu protiv bolesti te pomoći u oporavku nakon terapije. U ovom blogu donosimo namirnice koje su preporučljive za konzumaciju tijekom kemoterapije te koje bi bilo najbolje izbjegavati.

Kemoterapija i prehrana: Namirnice koje jačaju organizam

  1. Voće i Povrće Bogato Antioksidansima

Voće i povrće koje obiluje antioksidansima igra ključnu ulogu u očuvanju zdravih stanica tijekom kemoterapije. Borba protiv slobodnih radikala, koji se stvaraju tijekom terapije, pomaže u minimiziranju oštećenja tkiva. Namirnice poput nara, borovnica, šipka, brokule, kelja i špinata su izvrsni izbori. Ovi sastojci ne samo da pomažu u očuvanju zdravlja, već i jačaju imunološki sustav.

  1. Visokokvalitetne Bjelančevine

Tijekom kemoterapije, tijelo zahtijeva dodatne proteine za obnovu oštećenih stanica i održavanje mišićne mase. Birajte nemasne izvore proteina kao što su piletina, puretina, riba i mahunarke. Ovi proteini su lako probavljivi i pružaju vašem tijelu esencijalne aminokiseline potrebne za oporavak.

  1. Omega-3 Masne Kiseline

Omega-3 masne kiseline, koje se nalaze u orašastim plodovima, sjemenkama lana i masnoj ribi poput lososa, imaju protuupalna svojstva. One mogu pomoći u smanjenju upala uzrokovanih terapijom, održavajući zdravlje srca i mozga. Uključivanje ovih zdravih masti u prehranu može imati pozitivan utjecaj na vašu opću dobrobit tijekom liječenja.

  1. Integralne Žitarice

Integralne žitarice, poput smeđe riže, kvinoje i cjelovitog brašna, bogate su hranjivim tvarima koje pružaju organizmu potrebnu energiju. Osim toga, ove namirnice su izvor vlakana koja podržavaju zdrav probavni sustav. Održavanje probave u optimalnom stanju ključno je tijekom liječenja.

  1. Probiotici

Fermentirani proizvodi poput jogurta, kefira i kiselog kupusa sadrže probiotike koji pomažu u očuvanju zdrave crijevne mikroflore. Ovo je važno za jačanje imunološkog sustava i apsorpciju hranjivih tvari iz hrane. Konzumacija probiotika tijekom kemoterapije može pomoći u očuvanju ravnoteže mikroorganizama u crijevima.

Kemoterapija i prehrana: Namirnice koje je poželjno izbjegavati

  1. Rafinirani Šećeri i Prerađeni Slatkiši

Visoki unos rafiniranog šećera može dovesti do povećane razine šećera u krvi i pogoršati umor, koji je česta nuspojava kemoterapije. Umjesto toga, birajte prirodne izvore slatkog okusa poput meda, agavinog sirupa ili svježeg voća.

  1. Brza Hrana i Procesirani Proizvodi

Brza hrana i procesirani proizvodi često sadrže velike količine soli, zasićenih masti i aditiva koji mogu negativno utjecati na vaše zdravlje. Osim toga, ove vrste hrane često su deficitarni u hranjivim tvarima koje su ključne za vaš oporavak.

  1. Visok Unos Soli

Prekomjerni unos soli može dovesti do zadržavanja tekućine u tijelu, što može dodatno opteretiti organizam koji je već pod stresom zbog kemoterapije. Preporučuje se smanjenje unosa soli i odabir namirnica s manje natrija.

  1. Zasićene i Trans-Masnoće

Zasićene i trans-masnoće, koje se često nalaze u prženoj hrani, brzoj hrani i slatkišima, mogu povećati rizik od srčanih problema i drugih zdravstvenih komplikacija. Umjesto toga, birajte zdrave izvore masnoća kao što su orašasti plodovi, avokado i maslinovo ulje.

Pravilna prehrana tijekom kemoterapije može imati značajan utjecaj na vaš oporavak i opće zdravstveno stanje. Odabir namirnica koje su bogate hranjivim tvarima i izbjegavanje štetnih sastojaka ključni su za jačanje imunološkog sustava i očuvanje vitalnosti tijekom ovog izazovnog razdoblja. Uvijek se savjetujte s liječnikom ili nutricionistom kako biste osigurali najbolji plan prehrane koji odgovara vašim specifičnim potrebama i uvjetima liječenja. Vaša prehrana igra ključnu ulogu u vašem putovanju prema ozdravljenju i očuvanju zdravlja.