Kemoterapija je tretman koji se koristi u borbi protiv raka. Iako je ova terapija ključna za suzbijanje bolesti, često ima nuspojave koje mogu utjecati na imunološki sustav pacijenta.

Imunitet, koji igra važnu ulogu u borbi protiv bolesti i infekcija, može biti narušen tijekom kemoterapije. Međutim, postoje načini kako pomoći organizmu održati jak imunitet tijekom terapije. U ovom članku istražujemo kako kemoterapija utječe na imunitet i pružamo savjete o tome kako podržati organizam tijekom ovog zahtjevnog razdoblja.

Kemoterapija je terapija koja koristi lijekove za uništavanje stanica raka. Ti lijekovi mogu ciljati brzo rastuće stanice, uključujući stanice raka, ali također mogu utjecati na normalne stanice koje se brzo dijele, poput stanica koštane srži koje proizvode krvne stanice. Ovo može rezultirati smanjenjem broja bijelih krvnih stanica, crvenih krvnih stanica i trombocita u krvi, što dovodi do oslabljenog imunološkog sustava.

Imunološki sustav je mreža organa, stanica i molekula koje djeluju zajedno kako bi se tijelo obranilo od infekcija i bolesti. Kada je imunološki sustav oslabljen, pacijenti su podložniji infekcijama. Stoga je važno poduzeti korake kako bi se očuvao imunitet tijekom kemoterapije.

Jedan od najvažnijih aspekata održavanja jakog imuniteta tijekom kemoterapije je održavanje zdravog načina života. Pravilna prehrana ima ključnu ulogu u jačanju imunološkog sustava. Važno je konzumirati uravnoteženu prehranu bogatu voćem, povrćem, cjelovitim žitaricama, proteinima niske masnoće i zdravim mastima. Antioksidansi koji se nalaze u svježem voću i povrću mogu pomoći u neutralizaciji slobodnih radikala i ojačati imunološki sustav.

Također je važno izbjegavati infekcije tijekom kemoterapije. Pazite na higijenu ruku i izbjegavajte bliski kontakt s ljudima koji su bolesni. Također se preporučuje izbjegavati velike mase ljudi i mjesta gdje se mogu prenijeti zarazne bolesti, poput bolnica i javnog prijevoza.

Održavanje tjelesne aktivnosti također je važno za očuvanje imuniteta tijekom kemoterapije. Umjerena tjelovježba, ako je odobrena od strane liječnika, može pomoći u jačanju imunološkog sustava i poboljšanju općeg stanja organizma. No važno je slušati svoje tijelo i ne pretjerivati, jer pretjerana tjelesna aktivnost može izazvati umor i iscrpljenost.

Dobro upravljanje stresom također je ključno za očuvanje imuniteta tijekom kemoterapije. Stres može imati negativan utjecaj na imunološki sustav, stoga je važno pronaći načine za opuštanje i smanjenje stresa. Tehnike poput meditacije, joge, dubokog disanja i aromaterapije mogu pomoći u smanjenju stresa i poboljšanju imuniteta.

Ponekad je potrebno dodatno pojačanje imunološkog sustava putem dodataka prehrani. Međutim, prije uzimanja bilo kakvih dodataka, trebali biste se posavjetovati s liječnikom ili farmaceutom kako biste osigurali da su sigurni i da neće imati negativan utjecaj na kemoterapiju ili druge lijekove koje uzimate.

Uzimanje kemoterapije može biti izazovno razdoblje za pacijente, ali pravilna briga o imunitetu može pomoći organizmu da se bori protiv bolesti i infekcija. Pravilna prehrana, higijena, tjelesna aktivnost, upravljanje stresom i, po potrebi, dodaci prehrani mogu sve pridonijeti jačanju imunološkog sustava tijekom kemoterapije.

Važno je zapamtiti da je svaki pacijent jedinstven, pa je stoga važno individualno razgovarati s liječnikom o specifičnim preporukama za očuvanje imuniteta tijekom kemoterapije. Liječnik će moći pružiti personalizirane savjete i smjernice temeljene na vašem zdravstvenom stanju i planu liječenja.