Hand-foot sindrom (HFS), također poznat i kao palmo-plantarni eritrodistrofični sindrom, je medicinska komplikacija koja se često pojavljuje kao nuspojava nekih vrsta kemoterapije. Ova bolest karakterizira pojava bolnih crvenih lezija na dlanovima ruku i tabanima stopala, te ponekad i na drugim dijelovima tijela.

Hand-foot sindrom može se pojaviti u roku od nekoliko dana do nekoliko tjedana nakon početka kemoterapije. Uzroci sindroma povezani su s kemikalijama koje se koriste u kemoterapiji, a koje mogu dovesti do oštećenja krvnih žila u dlanovima i tabanima.

Simptomi hand-foot sindroma uključuju crvenilo, oticanje, bol, svrbež i osjetljivost na dodir. Osim toga, mogu se pojaviti i žuljevi, plikovi i ljuštenje kože. U nekim slučajevima, simptomi se mogu proširiti i na druge dijelove tijela poput usana, nosa, očiju ili genitalija.

Rizik od razvoja hand-foot sindroma varira od osobe do osobe, a ovisi o različitim čimbenicima. Među njima su doza kemoterapije, vrsta lijeka koji se koristi u kemoterapiji, individualne razlike u genetskom materijalu i drugi čimbenici. Zbog toga, važno je da se prije početka kemoterapije obavijestite liječnika o svim vašim zdravstvenim stanjima i o eventualnoj obiteljskoj anamnezi.

Liječenje hand-foot sindroma uključuje korištenje krema i masti koje mogu pomoći u ublažavanju simptoma, kao što su svrbež, bol i oticanje. Važno je izbjegavati aktivnosti koje bi mogle pogoršati simptome poput hodanja, trčanja ili nošenja uske obuće. Također se može preporučiti promjena doze ili vrste kemoterapije, ovisno o težini simptoma.

U nekim slučajevima, hand-foot sindrom može zahtijevati privremeno prekid kemoterapije dok se simptomi ne ublaže. U težim slučajevima, može biti potrebno hospitaliziranje ili primjena kortikosteroida.

Važno je zapamtiti da, iako se simptomi hand-foot sindroma mogu pojaviti samo na rukama i nogama, uvijek se treba savjetovati sa stručnjakom za zdravlje kako bi se utvrdio uzrok simptoma i osiguralo pravilno liječenje.